Alpsky.

Alpy. Nevím, co dodat víc.

Tentokrát vás nebudu zdržovat (svým obvyklým) sáhodlouhým článkem.

Nebudu se vykecávat o tom, jak nádhernou se Země stane, jen co překročíte české hranice. Jak si nikde jinde nedovolí bezdůvodně se na vás mračit nebo odhodit byť jediný papírek na zem. Ne pod pohrůžkou pokuty, ale protože se tam prostě nechtějí brodit špínou. Ví, že budou žít v tom, jaké si to udělají.

Nebudu popisovat tu bolest, únavu a svalovou horečku, když jsme se vydali první den „jen zlehka“ na šestihodinovou túru, ze které se v polovině vyklubalo, že je to jen šest hodin tam a šest zase zpátky.

Ani ty masivní štíty, tyčící se nad vámi jako skalní obři, svádějící vás k pokornému pocitu. Ta horská jezírka, chutnající po sněhu, lagunově modrá, ledovcově studená. Ten průzračně čistý horský vzduch. (Aneb jsem z Ostravy a tady vzduch vidíme.) Ani to, že je tam prostě tráva pěknější a zelenější. (Opravdu je! Hlavně díky tomu všudepřítomnému spásajícímu a taky trochu děsivému dobytku.)

Nejde to popsat.

Musíte to vidět.

Musíte to zažít.

dsc04462a.jpg

Navíc, důležité jsem řekla už průběžně na instagramu, fotky jste z většiny taky viděli, takže to co přináším sem na blog – je video.

Prostředek, který je realitě o dost blíž než slova, trochu blíž než fotky… ale přesto ji úplně nevyjadřuje. Ne.

Hory jsou láska.

A je třeba ten pocit skutečně zakusit.

Víte, že ten horský výhled vypadá jinak – cenněji – když na ten vrcholek vyšlapete vlastními silami?

dsc05081a.jpg

Je to docela dlouhé video – jak už jsem řekla u jednoho svého procházkového, tvořím si je především pro sebe, pro tu vzpomínku na pocit z oné výpravy. Mně řeknou a připomenou hodně. A neměla jsem to srdce záběry ostříhat natolik, aby byly esteticky lákavé pro diváky. Už tak jsem to se sebezapřením zkrátila na polovinu, chtěla jsem se vlézt pod dvacet minut.

Takže jestli se chcete na těch dvacet minut podívat do Alp, alespoň přes ten vizuální vjem, zvu vás.

Vím, že jsem se teď chvíli neozvala, zpracovat ono video mi zabralo opravdu hodně času, také jsem napsala několik článků, ale tento alpský záznam jsem prostě potřebovala zveřejnit první, proto se to tak natáhlo. Navíc si procházím ne úplně příjemným obdobím a každou chvíli jsem roztěkaná a nervózní. Ale teď mám co zveřejňovat a zase se stanu aktivní i u vás, dosud jsem na to neměla moc pomyšlení. Alespoň se odreaguju. Je to třeba.

DSC04599b

15 komentářů: „Alpsky.

  1. Krásné, krásné. Hory jsou boží. O to víc, že žiju na místě, kde vzduch sice není vidět, ale zase je to tady placatější než placaté. 😀

    A země za území České republiky nemůže. Když se dostaneš pryč, je to tam jiné… Ale kdo určuje, kde je příroda hezčí a kde ošklivější? Příroda je krásná sama o sobě, ať jsi kde jsi. Naše končiny často oškliví lidi, nikoli místo samo. 🙂

    Líbí se 1 osoba

    1. Děkuju! 0:)
      Ne, nemyslela jsem to tak, že české území je špatné. Ta příroda tady je nádherná. Zbožňuju ji.
      Jen ti lidi žijící tady si jí tolik neváží, jako jinde. Jako za těmi hranicemi. A je to na mnoha místech, bohužel, znát.
      Tak nějak jsem to myslela.

      To se mi líbí

      1. Já třeba pořád nechápu tu logiku odpadu v lese. A teď nemyslím nějakou odhozenou lahev nebo obal od sušenky, ale na férovku třeba gauč, záchodovou mísu, televizi, pytel s odpadky… A to ani ne tak u silnice, jako daleko po lesních cestách, kam se musí dojet. Takže to ten někdo musel naložit na auto a dovézt daleko do lesa. Na tajňačku někdy večer nebo nad ránem.
        O co je jiný, když už to mám na autě, hodit to k nějakýmu konťáku? Do toho lesa to mají často ještě dál než k popelnicím… A já vím, že třeba televize u kontejneru nemá co dělat, ale pořád lepší tam než v lese. Nemluvě o tom, že vývoz staré elektroniky se třeba konkrétně tady jednou za čas dělá, takže stačí to vyházet před vrata a odvezou to hromadně.

        To se mi líbí

        1. Taky na takova mista narazim. U nas jsou ty ‚lesy‘ ale vic primestske, tak je jasne, ze to prameni z vetsiho mnozstvi lidi. Casto narazim vedle stezky na solidni skladku, kde si asi kazdy mysli, ze kdyz uz tam hromada odpadku je, je ok tam odhodit dalsi vec. K tomu nabytku a rozmernym vecem, nevim. Nechapu. Asi je lidem trapne vozit to nekde na misto, kde je to urcene, a chteji to dat nekam kde je u toho nikdo nespatri. Nevim. Fakt ne.

          To se mi líbí

  2. Páááni, tohle muselo být naživo nádhera. Ty cestičky klikatící se mezi horami! Ono to Německo má v sobě vážně hodně. Taky vždycky obdivuju tu krásu, ačkoli teda přímo v Alpách jsem ještě nebyla.
    Krásné videjko a úžasná volba hudby. 🙂 Tohle jsou parádní vzpomínky. Nádhera, nádhera, nádhera!
    A z neaktivity si nic nedělej, všichni si počkáme. 😀

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář